Er det bedre å spare opp eller låne penger til et bilkjøp?

Når det kommer til bilkjøp er det to hovedalternativer: spare opp eller låne penger. Begge har sine egne fordeler og ulemper, så det kan være vanskelig å avgjøre hva som er det beste alternativet for deg. Dette gjelder både økonomisk og praktisk sett. Lave renter gjør billån attraktive, mens mangelen på renter gjør sparing til det sikre valget.

I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på begge metodene og hjelpe deg med å bestemme hvilken som passer for deg. Les videre for mer informasjon!

Låne penger

Å låne penger til en bil har sine egne fordeler. Til å begynne med kan du ofte få godkjent lån raskere enn om du skulle prøve å spare opp til bil selv. I tillegg, ved å låne penger, trenger du ikke å påvirke beløpet på sparekontoen din. Du kan da fortsette å spare til andre ting.

Du må imidlertid betale renter på lånet, som kan øke over tid. Det er viktig å sammenligne billån for å sikre at du får ett med lav rente og lave avgifter og gebyrer. Ikke glem nedbetalingsperioden heller, og se etter avdragsfrihet.

Spare opp

Når du sparer til en bil, kan du få et bedre tilbud på selve bilen. Du kan også være i stand til å forhandle en lavere pris med selgeren. I tillegg, hvis du har spart opp nok penger, kan du kjøpe en dyrere bil. Men å spare opp krever tid og tålmodighet.

Det kan ta flere måneder eller til og med år å spare opp nok penger til en bil. Sparing er derfor et mer realistisk alternativ for yngre personer. Jo eldre du blir, jo flere kostnader har du. Det er da mye enklere å ta ut et lån og heller betale et lavere månedlig beløp, enn å spare i evigheter.

Er dyre biler verdt det?

Når det kommer til dyre biler, er det mye debatt om de er verdt prisen. Noen tror at du får det du betaler for, og at å kjøpe en dyr bil vil gjøre deg lykkeligere og mer vellykket. Andre synes det er bortkastet å bruke mye penger på en bil, og at det finnes bedre måter å bruke pengene på.

Til syvende og sist avhenger avgjørelsen om hvorvidt en dyr bil er verdt det av dine individuelle omstendigheter. Hvis du har råd til de månedlige betalingene og du tror de ekstra fordelene ved å ha en dyr bil er verdt det, så gå for det! Men hvis du ikke er sikker på om en dyr bil er riktig for deg, bør du vurdere å spare i stedet.

Et alternativ – begge deler

Det er én måte å ha det beste fra begge verdener på. Det er når du belaster et stort kjøp på et kredittkort, og deretter betaler det av umiddelbart eller innenfor et spesifisert tidsrom for kampanjeinteresse. Du kan få belønninger, i form av bonus miles eller poeng for flyselskapet eller til og med cashback. Disse kan representere en ekstra rabatt, og du vil fortsatt unngå å betale renter.

Kredittkort har vanligvis utvidede produktgarantier, reiseforsikring eller andre forbrukerbeskyttelsesfordeler. Hvis du belaster kjøpet og umiddelbart betaler det ned, får du fordelene gratis.

Det er viktig å ikke maksimere kredittkort eller kontoer. Forsinkede gebyrer, overgrensegebyrer og andre kostnader kan raskt utslette fordelen med eventuelle besparelser. Ikke gå i fellen med å unnlate å overholde planen din om å betale ned en stor kostnad fordi du ønsker å imøtekomme et nytt stort kjøp. Slik kan tilgang på kreditt fort bli kvelende gjeld.

Sørg for at du faktisk har nok i banken til å betale ned saldoen innen slutten av måneden eller slutten av null prosent renteperioden. Hvis du ikke kan gjøre det, unngå å belaste kjøpet.

Sammendrag

I dette blogginnlegget har vi sett på fordeler og ulemper med å spare opp og låne penger til bil. Vi håper at denne informasjonen har hjulpet deg med å ta en avgjørelse om hva som er best for deg.

Når du skal bestemme deg for å spare eller låne, start med å spørre deg selv hvor raskt du trenger varen. Hvis det ikke er en nødsituasjon, er sparing ofte det beste alternativet. Hvis det er en nødsituasjon, se gjennom lånealternativene dine og velg den som koster minst. Hvis det ikke er en nødsituasjon, men du har konkludert med at det er fornuftig å kjøpe i tide av en av årsakene som er oppført i denne artikkelen, dobbeltsjekk for å være sikker på at du har rett før du fortsetter.

Til slutt, spesielt når du vurderer å sette deg i gjeld, sørg for at du har en plan for å betale ned gjelden hvis det uforutsette skjer, for eksempel et kutt i hjemmelønnen eller å miste jobben.

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!